Υποστήριξη ασθενών με θυρεοειδικές παθήσεις και των οικογενειών τους
Home      Θεραπεία με Ιώδιο 131
Print this pageAdd to Favorite
To 131Ι χορηγείται για θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού καθώς και του καρκίνου του θυρεοειδούς.
 
1. Θεραπεία υπερθυρεοειδισμού με 131Ι.

Για τη θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού οι χορηγούμενες δόσεις 131Ι ειναι 2-30 mci και επειδή οι δόσεις είναι μεγάλες, συνιστάται να γίνεται χορήγηση σε μορφή κάψουλας .
Οι εξωτερικοί ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία πριν πάρουν το 131Ι πρέπει να ενημερώνονται  και να τηρούν τις ακόλουθες οδηγίες για να μην θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των δικών τους ατόμων και τον συνολικό πληθυσμό.

Οδηγίες για εξωτερικούς ασθενείς.

  1. Να είστε νηστικοί 4 ώρες πριν τη λήψη του φαρμάκου.
  2. Κατά τη λήψη του φαρμάκου αφαιρούνται οι τεχνητές οδοντοστοιχίες (μόνο για τις περιπτώσεις που πάρετε φάρμακο σε υγρή μορφή, όχι κάψουλα).
  3. Πριν τη λήψη του φαρμάκου να πιείτε ένα ποτήρι νερό, ένα κατά τη λήψη και άλλο ένα σε μια ώρα.
  4. Θα παραμείνετε στην αίθουσα αναμονής για 2-4 ώρες.
  5. Αν έχετε τάση για έμμετο, προσέξτε να μη λερώσετε άλλα άτομα.
  6. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αστικές συγκοινωνίες αν η μετάβαση για το σπίτι σας διαρκεί λιγότερο από 1 ώρα. Για ταξίδι μεγαλύτερης διάρκειας χρησιμοποιείστε ιδιωτικό μεταφορικό μέσο και καθίστε μόνος στο πίσω κάθισμα. Αν αναγκαστείτε να χρησιμοποιήσετε δημόσιο μεταφορικό μέσο, αποφύγετε να καθήσετε κοντά σε μικρά παιδιά, νεαρά άτομα και έγκυες γυναίκες.
  7. Στο σπίτι για μία εβδομάδα να αποφεύγετε τη στενή επαφή με τα μέλη της οικογενείας σας.
    Να μην παίζετε με τα παιδιά, να κάθεστε μακριά από τα άλλα άτομα (στο τραπέζι, τηλεόραση κ.λπ), να μην κοιμάστε στο ίδιο δωμάτιο με παιδιά και νεαρά άτομα και αν πρόκειται για συζύγους που είναι σε ηλικία αναπαραγωγής, στο ίδιο κρεβάτι.
  8. Να αποφύγετε χώρους αναψυχής και παρακολούθηση δημοσίων θεαμάτων για μία εβδομάδα.
  9. Μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας μετά μία εβδομάδα.
  10. Θηλάζουσες μητέρες πρέπει να διακόψουν το θηλασμό.

Ασθενείς που λαμβάνουν θεραπευτικές δόσεις 131Ι μεγαλύτερες από 15mci παραμένουν στο νοσοκομείο σε ειδικούς θαλάμους θεραπείας

2. Θεραπεία καρκίνου του θυρεοειδούς με 131Ι.

131Ι χορηγείται σε ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς μετά από χειρουργική επέμβαση για να καταστραφεί τυχόν υπόλειμμα του αδένα. Οι χορηγούμενες ποσότητες ποικίλουν από 50-100 mci. Επίσης χορηγείται 131Ι σε μεγαλύτερες δόσεις100-200 mci σε περιπτώσεις τοπικής υποτροπής καθώς και μεταστάσεων. Το 80% της χορηγουμένης δόσης αποβάλλεται από τα ούρα σε 24 ώρες μετά τη χορήγηση.
Επειδή οι θεραπευτικές δόσεις είναι πολύ μεγάλες για να αποφεύγονται κίνδυνοι  σκόπιμο είναι η χορήγηση να γίνεται σε μορφή κάψουλας. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, όπως σε περίπτωση αδυναμίας του ασθενούς να καταπιεί την κάψουλα, τότε το αρχικό διάλυμα του ιωδίου πρέπει να αραιωθεί με νερό, ώστε να έχει μικρή συγκέντρωση.